2010/12/31

WORD Hakkında herşey (ders 13)

Ders-13:Sayfa Ayarları, Baskı Önizleme, Yazdır Sıkça Kullanılan Dökümanlar 


Sık kullanmakta olduğunuz dökümanların listesine File menüsünün en altından kolayca ulaşabilirsiniz. Eminiz ki araç çubuğunuzda duran bir favorites listesi dah çok işinize yarayacaktır. Eklemek istediğiniz dosyayı açın. Araç çubuğuna sağ tıklayın ve Toolbars'ı seçin. Üzerinde New yazan düğmeye basarak çubuğunuza bir isim verin ve OK'w basın. Artık boş bir araç çubuğunuz var. Bunu diğer araç çubuklarının olduğu yere taşıyın. Şimdide yarattığınız çubuğa sağ tıklayın ve Customize'ı seçin. Açılan penceredeki Toolbars bölümünde Categories adlı listede bulunan All Commands'ı seçin. Yanında bir başka liste açılacak. Bu listeden File-OpenFile:'ı seçin ve aşağıda bulunan dosya seçme penceresinden istediğiniz bir dökümanı seçin. Bu durumda iken File-OpenFile: yazısının üzerine tıklayın ve sürükleyerek yeni yarattığınız araç çubuğunun üstüne taşıyın. Hoşunuza giden bir ikonu seçtikten sonra dosyaya tek tıklama ile ulaşmanız mümkün olucaktır.


Hesaplama Düğmesi 

Word'de yapabileceğiniz bir başka faydalı özelleştirme işlemi de araç çubuğuna bir hesapla düğmesi eklamektir. Word için hesaplamaların yapılarak sonuçlarının gösterilmesini sağlayabilirsiniz. Tools menüsünden Customize'ı seçin ve tüm komutları seçerek ToolsCalculate'i seçin ve araç çubuğunuzun üzerine taşıyın. dökümanınızda kullandığınız herhangi bir formülün sonucuna ulaşmak için ise, formülün tamamı seçili iken bu tuşa basın. Sonucu dökümana CTRL+V kombinasyonu ile yapıştırabilirsiniz. 



Sayfa Ayarları

Bir belgenin sayfa yapısını değiştirmek için FILE menüsünden PAGE SETUP komutu ile aşağıdaki pencereye ulaşılır.

Margins sekmesinde Top ile sayfanın üstten ne kadar boşluk bırakılarak oluşturulacağı, Bottom ile sayfanın alt kısmında bırakılacak boşluk , Left ile soldan , Right ile sağdan bırakılacak boşluklar belirtilir. Apply to ile ayarlamaların nereye uygulanacağı belirtilir. Whole Document ile yapılan değişikliklerin bütün dosyada etkin olacağı, This Point forward ile kursorun bulunduğu sayfadan sonraki sayfalar için ayarlamaların geçerli olacağı belirtilir. 


Page Setup komutunun içindeki PAPER SIZE sekmesi ile yazının basılacağı kağıt ile ilgili ayarlamalar bulunmaktadır. Kağıdın boyutunun A4, A3, mektup vs. olacağı Paper Size’da belirtilmiştir. Orientation bölümünde Portrait ile kağıt Dikey, Landscape ile kağıt yatay olarak kullanılır.

Eğer sürekli olarak kendinize özgü bir sayfa boyu kullanacaksanız bunuü Default düğmesi ile kalıcılaştırabilirsiniz. Böylece her yeni dökümanın sayfa yapısını değiştirmek gerekmez. Tanımlanan bu sayfa yapısı bütün dökümanları etkiler. Gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra bu düğme tıklandığı taktirde yapılan ayarlar kalıcılaştırılır.

Eğer sayfaların bir kısmı dikey bir kısmı yatay olarak kullanılacak ise öncelikle bölüm sonlarını tanımlamak gerekir. Örneğin 20 sayfalık bir dosyanın 15. Ve 16. Sayfaalrı yatay olacak ise önce 14.sayfanın sonuna INSERT menüsünden BREAK komutu ile zçılzn pencereden Next Page seçeneği ile bir bölüm sonu tanımlamak gerekir.


Aynı şekilde 16.sayfanın sonuna da bir bölüm sonu tanımalnır ise dökümanda üç ayrı bölüm oluşur. 15. ve 16. Sayfaların bulunduğu ikinci bölüme gelip Resim 3.2’ te gösterilen Apply to bölümünde This Forward seçilir ise sayfa yapısı değişikliği sadece bu bölümde etkili olur.



Baskı Önizleme

Dosyayı yazıcıdan çıkarmadan önce sayfa üzerinde nasıl durduğunu görebilmek için kısayol düğmesi yada FILE menüsünden PRINT PREVIEW komutu kullanılır.


Baskı özinleme modunda iken düğmesi basılı durumda ise mouse ile görüntü büyültülüp küçültilebilir.



Yazıcıdan Döküm Alma

FILE menüsündeki PRINT menüsü ile (Resim 3.5) , CTRL + P kısayol tuş bileşeni yardımı ile veya araç çubuklarındaki düğmesi yardımı ile yazdırma penceresine ulaşılır. Name kısmında hangi yazıcıya yazdırılacağı görülmektedir. Farklı bir yazıcıdan çıktısı alınmak isteniyor ise listeden seçilir.


Page Range kısmında ALL seçeneği ile dosyanın tümü basılır. Current Page ile yalnızca üstünde çalışılmakta olan (aktif) sayfa basılır. Pages bölümünde ise istenen sayfalar basılmaktadır. Belirli aralıklardaki sayfaları yazdırmak için araya ‘-‘ işareti , sayfaları tek olarak bastırmak için ‘,’ işareti kullanılır.

Seçili kısmın tamamını yazdırmak için Print kutucusundaki All pages in range komutu seçilir. Eğer kağıdın hem önüne hem de arkasına yazdırılmak isteniyor ise Odd Pages ile önce tek numaralı sayfalar yazılır. Daha sonra kağıtların arka sayfaları yazıcıya yerleştirilerek Even Pages komutu seçilir.

Sayfaya Alt ve Üst Başlıklar Ekleme

Çalışılmakta olan dökümanın her sayfasının en altına sayfa numarası koyulmak istenir ise bunu el ile yazmanın doğuracağı sakıncalardan birincisi, dökümanın herhangi bir sayfa ayarı değiştirildiği zaman diğer yazılı alanlarda olduğu gibi sayfa numarası bilgilerinin de kayması ve dolayısıyla formatın bozulmasıdır. VIEW menüsündeki HEADER AND FOOTER komutu sayesinde alt ve üst başlıklar formatlı olarak hazırlanır.

Insert Auto Text kısmında Dökümanı oluşturan kişinin ismi, en son ne zaman kayıt edildiği ya da kaçıncı sayfanın basıldığına dair hazır bilgiler bulunmaktadır. 
Düğmesi ile sayfa numarası eklenir. 
Düğmesi ile her sayfa kullanılmaya başlandı ise o sayfanın numarasını basar. 
Düğmesi ile sayfa numaralarını formatı değiştirilebilir. 
Düğmesi saati ekler. 
Sayfa Ayarlamaları komutunu aktif hale getirir. 
Alt ve üst başlıklar arasında geçişi sağlar

2010/12/30

WORD Hakkında herşey (ders 12)

Ders-12:Seçmek, Eklemek, Taşımak





Objeleri Seçerken Birden fazla obje ile çalışıyorsanız hepsini bir anda seçmeniz zordur. Word'de bunun için işinizi kolaylaştıracak bir fonksiyon var. Drawing araç çubuğunda bulunan Select Objects düğmesine basarsanız, tüm nesnelerinizi kapsayacak bir alanı seçerek işlemi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Birden Çok Parça Eklemek

Eğer metninizdeki birden fazla bölümleri kesip başka bir yere bütün halinde yapıştırmak istiyorsanız, Word'de bu iş için hazırlanmış olan Spike'ı (depo) kullanmayı tercih edin. Eklemek istediğiniz her bölümü mouse ile seçtikten sonra CTRL+F3'e basın. Böylece seçtiğiniz tüm bölümler Spike'a eklenecektir. Ekleme işlemi bittikten sonra metni yapıştırmak istediğiniz yere gidin ve CTRL+SHIFT+F3'e basın. Bu işlemde hem metin yapıştırılacak hemde Spike boşaltılacak. Eğer Spike'ı boşaltmak istemiyorsanız, Edit menüsünden AutoText'e girin. Spike'ı seçin ve Insert tuşuna basın.

Biçimlendirmeyi Kaldırmak

Birbirinden farklı stiller kulllanmış olduğunuz metniniz bittikten sonra artık ihtiyacınız olmayan biçimleri kaldırmanın birkaç yolu var. Bold, Italic, Underlined gibi kullandığınız çeşitli biçimleri normal hale getirmek için metni seçip CTRL+SPACE tuşuna basmanız yeterlidir. Paragraflarınızda özel biçimler kullandıysanız bunları da CTRL+Q kombinasyonu ile varsayılan hale getirebilirsiniz.

Paragrafları Taşımak

Birden fazla paragrafı ve tabloları taşımak için mouse ile seçtikten sonra ALT+SHIFT+YUKARI OK veya AŞAĞI OK kombinasyonları ile aşağı veya yukarı doğru taşıma yapabilirsiniz. Metninizde düzeltmeler yaparken yararını sıkça görebilirsiniz.

Sütunları Seçmek

Eğer dökümanınızı sütunlara böldüyseniz mouse ile belirli metinleri seçerken problemler yaşayabilirsiniz. Seçiminizi sütunun içinde tutabilmek için işaretleme yaparken ALT tuşunu basılı tutun.


Bütün Bir Paragrafı Kaldırmak

Word'de tüm bir paragrafı kaldırmak için kelimeleri değiştirmek amacıyla kullanılan yöntemi kullanabiliriz. Edit menüsünden Replace'i seçin. Find What ve Replace Witn bölümlerinin kesinlikle boş olamasına dikkat edin. Daha sonra altta bulunan Format menüsünden Paragraph'ı seçin. Buradan istediğiniz biçimdeki paragrafları tanıtarak teker teker kaldırılmasını sağlayabilirsiniz.

2010/12/29

WORD Hakkında herşey (ders 11)

Ders-11:Çerçeve ve Resim Eklemek 



Yazıya Çerçeve Eklemek

Seçili alan ister tek bir cümle olsun isterse paragraf olsun etrafını çerçeve ile sınırlandırıp, görünümü kolaylıkla değişebilir. FORMAT menüsünden BORDERS and SHADING komutu (Resim 2.8) sayesinde çerçevenin rengi, gölgeli olup olmayacağı veya çizginin biçimi belirlenir.

Settings bölümünde yer alan None komutu ile daha önceden oluşturulmuş çerçeve kaldırılır.
Box komutu yalnızca düz bir çerçeve ekler.
Shadow komutu sayesinde çerçeve gölgeli olur.
3 – D ile de çerçeveye üç boyutlu bir görünüm kazandırılır.
Style komutu sayesinde çizginin nokta nokta mı, dalgalı mı, tek yada çift çizgili mi olacağı belirlenir.
Color ile çerçeve verilecek renk belirlenir.
Width ise kalınlığı belirtir.
Preview kısmında ise çerçeveye verilmek istenen formatın ne şekilde gözükeceğini gösteren ön izleme yapılır.
Page Border sekmesinde ise çerçeve sayfanın etrafına çizilir. Borders sekmesi ile aynı ayarlamaları bulunan Page Border’ın tek farklı yanı Art kutucuğunda çerçevenin şeklinin seçenekler halinde sunulmasıdır.

Resim veya Nesne Eklemek

INSERT menüsündeki PICTURE komutu (Resim 2.9) ile çalışılmakta olan dosyaya resim yada herhangi bir programda oluşturulan resim nesneleri eklenebilir.

Clip Art komutuyla resim objelerinden istenilenler seçilir.
From File komutu ile herhangi bir dizin altına saklanmış resim dosyalarına ulaşılır.
WordArt ile metne değişik effekler verilebilir.

Hızlı Döküman Formatı

Başka birinden aldığınız bir word dökümanı garip yazı tipleri ve değişik sayfa yapısı ile okunmasını imkansız kılar. Bundan kurtulmanın bir yolu var. Boş bir belge açın. Daha sonra Insert menüsünden File'ı seçin. Okuyamadığınız dosyayı seçin ve belgeye ekleyin. Artık sizin yazı tipleriniz ve sayfa stiliniz ile karşınıza gelecektir.

2010/12/28

WORD Hakkında herşey (ders 10)

Ders-10:Madde imi ve Numara, Sembol Ekleme Satır Başlarına Madde İmi ve Numara Ekleme 



Madde imi yada numara eklenecek satırlar seçildikten sonra araç çubuklarından olan düğmelerinden biri seçilir.FORMAT menüsündeki BULLETS and NUMBERING komutu ile madde imlerinin bir çok çeşidine erişilebilir. Bullet’ların seçildiği bir satırda yazı yazıldıktan sonra her yeni satırda bullet otomatik olarak oluşacaktır.



Yazıyı Büyük veya Küçük Harfe Çevirme



Bir metnin tamamını yada bir kısmını büyük harfe çevirmek için FORMAT menüsünden CHANGE CASE komutu kullanıldığında aşağıdaki pencereye ulaşılır.



Lower Case: Tümünü küçük harf yapar.
Upper Case: Tümünü büyük harf yapar.
Title Case: Seçili alanın ilk harfini büyük diğerlerini küçük harf yapar.
Toggle Case: İlk harfi küçük diğerlerini büyük yapar.



Özel Karakterler Kullanma, Semboller Kullanma



Klavyeden yazamadığımız veya yazmak için birden fazla tuşa basılması gereken durumlarda INSERT menüsündeki SYMBOL komutu kullanılır.


İstenilen yazı tiplerine çift tıklayarak ulaşılabilir. Eğer karakter sık sık kullanılacak ise kısayol tuş kombinasyonu SHORCUT KEY ile atanır.




2010/12/26

WORD Hakkında herşey (ders 9)

Ders-9:Paragraf Ayarları Karakterler Arası Boşluğu Ayarlama 



FORMAT menüsündeki FONT komutunun CHARACTER SPACING sekmesinden karakterlerin arasındaki boşluk miktarı ayarlanır.


Yukarıdaki pencerede Spacing ile karakter aralığı Normal, Expanded (Geniş), Condensed (Dar) olarak ayarlanır. Karşısındaki By kutusunda ise aralığın hangi değerde olacağı gösterilir.

Paragrafları Biçimlendirmek



FORMAT menüsündeki PARAGRAPH komutu kullanılarak paragrafların düzenlemeleri yapılır.


Alignment ile paragrafın sola mı , sağa mı, ortaya mı yoksa iki yana mı hizalanacağı belirtilir.
Indentation kutucuğundan Left ile paragrafın soldan kaç santim içeride başlayacağı gösterilir.
Indentation kutusunun Right komutu ile de paragrafın sağ tarafından ne kadar içerde sınırlanacağı belirtilir.
Spacing bölümündeki Before ile paragrafa başlamadan önce bırakılacak boşluk miktarı belirlenir.
Gene aynı bölümdeki After ile paragraf sonundan sonra bırakılacak boşluk miktarı gösterilir.
Line Spacing ile de her satır arasında bırakılacak boşluk miktarı belirtilmektedir.





2010/12/23

WORD Hakkında herşey (ders 8)

Ders-8:Yapıştırmak, Yazı Tipi, Paragraf Hizalama Kesilen veya Kopyalanmak İstenen Metnin Yapıştırılması 


Cut veya Copy komutu ile clipboard’a atılan verinin istenilen yere yapıştırılması EDIT menüsünden PASTE komutu ile yapılır. Düğmesi de yapıştırma işlemi için kullanılır. Yapıştırma işlemi kürsorun bulunduğu noktaya yapılacaktır.



Yazı Tipini Değiştirme

Bir metnin yazı tipini değiştirmek için kısayol düğmesi en kolay yoldur. Kısayol menüsündeki FONT komutuda aynı işlevdedir. FORMAT menüsündeki FONT komutu kullanılarak 

seçili metnin üzerinde yapılabilecek işlemler daha detaylı olarak belirtilmiştir.

Kısayol düğmelerinden ile yazı koyu, Düğmesi ile Italic, düğmesi ile de altı çizgili olur. 
Font kutusunda yazı tipleri gösterilmiştir. 
Font Style kutusundaki Italic komutu ile yazı yana yatık, Bold ile koyu ve Bold Italic ile hem koyu hem de yana yatık biçimlerde gözükür. 
Size kutusundaki rakamlar ise yazının boyutunu gösterir. 
Color kutusundan yazının rengi belirlenir. 
Underline kutucuğunda ise yazının altının çizgili olup olmayacağı seçilir. 

Paragraf Hizalama 

Bir metni Sola, Sağa,Ortaya veya iki yana hizalamak için genellikle kısayol düğmeleri kullanılır. 

Sola Hizalar 

Ortalar 

Sağa Hizalar 

İki yana Hizalar 

2010/12/20

WORD Hakkında herşey (ders 7)

Ders-7:Metni Seçmek, Kopyalamak, KesmekMetin Seçmek



Kullanımı çok kolay olan Microsoft Word’de en çok karşılaşılan kullanıcı problemi, seçim işleminin yapılmamasından doğan komut çalışmıyor sorunudur. Yazılan yazının fontu değiştirilmek isteniyor ise direk font değiştir komutunu kullanmak hiç bir işe yaramaz. Çünkü Microsoft Word komutu uygulayacağı alanı bulamamıştır. Önce metin seçilmeli sonradan yapılmak istenenler yapılmalıdır. Metin Seçmek için mouse seçilecek metnin ilk karakterine konumlandırıldıktan sonra farenin sol tuşu basılı olmak suretiyle metnin sonuna doğru çekilir. Bir diğer yolu ise SHIFT tuşu ile yön tuşlarını beraber kullanmaktır. Bir dosyanın tümü seçilmek isteniyor ise EDIT menüsündeki SELECT ALL komutu kullanılır. CTRL + A kısayol tuş bileşeni de aynı işlevdedir.

Metni Kopyalamak


EDIT menüsünden COPY komutu kullanılarak veya kısayol düğmesi yardımı ile seçili alan kopyalanmak üzere Clipboard’a (Hafıza) alınır. Seçim işi tamamlandıktan sonra mouse’un sağ tuşu yardımı ile açılan kısayol menüsü yardımı ile de kopyalama işlemi yapılır. (Resim 1.6) Seçilen hücrelerin üstünde yapılabilecek işlemler farenin sağ tuşu ile açılan bu kısayol menüsünde toplanmıştır.

Püf Nokta : Kısayol menüsü seçili alan üzerinde yapılabilecek işlemler doğrultusunda içerdiği komutlar yönünden farklılık gösterebilir.

Metni Kesmek

Seçili metni bulunduğu yerden taşımak anlamına gelen kesme işlemi için EDIT menüsündeki CUT komutu kullanılır. düğmesi kullanılarak da ulaşılabilir. Komut aktif hale getirildiği zaman seçili alan , bulunduğu yerden yok olarak clipboard’a taşınacaktır. Metnin kesilmesi ve kopyalanması esnasında üzerinde işlem yapılacak olan seçili alan clipboard’a kopyalanır. Yalnız Copy komutunda seçili alan bulunduğu yerde kalırken, Cut komutunda seçili alan bulunduğu yerden kesilir.

2010/12/18

WORD Hakkında herşey (ders 6)

Ders-6 Dosya Oluşturmak, Kaydetmek, Açmak, Kapamak



Yeni bir dosya oluşturmak için FILE menüsünden NEW komutu veya kısayol düğmelerinden düğmesi kullanılır. Bu işlemden sonra aşağıdaki pencere karşımıza çıkacaktır.

Blank Document ile boş sayfa açılır.Diğer sekmelerde ise hazır şablonlar vardır. Örneğin mektup yazmak için Letters&Faxes sekmesinden herhangi biri kullanılabilir.

Dosya Kaydetmek

FILE menüsündeki SAVE komutu ile dosya kaydedilir. Save komutuna düğmesi kullanılarak da ulaşılabilir. CTRL + S kısayol tuş bileşimi de aynı işlevdedir. Eğer yeni yaratılan bir dosyayı kaydetmek istiyor isek Save komutuna bastığımızda SAVE AS penceresi açılır.

Save komutu ile Save As mantıken aynı işlevi görür gibi gözüksede Save As ile daha önceden kaydetmiş olunan dosyaya farklı bir isim verilerek bir nevi dosyanın kopyası çıkartılır. Henüz herhangi bir isim ile saklanmamış dosya bir kere Save komutu ile kaydedildiği zaman bir dahaki save işlemlerinde yukarıdaki pencere oluşmayacak; değişiklikler ismi verilmiş olan dosyanın üzerine kayıt edilecektir.

Püf Nokta : Bir kere save edilen , ismi verilen dosya üzerinde son yapılan değişikliklerinde kayıt edilmesi isteniyor ise mutlaka tekrardan save edilmelidir. Dosyayı kapatma esnasında eğer save edildikten sonra değişiklik yapılmış ise aşağıdaki (Resim 1.3) uyarı penceresi belirir.

Yapılan değişikliklerin kaydedilmesinin istenip istenmediğini soran uyarı penceresine eğer NO denir ise , dosya ilk kayıt edilen hali ile saklanır. Son yapılanlar saklanmaz. Dosyanın belirli aralıklar ile save edilmesi muhakkak gereklidir.

File Namekutusunda dosyanın hangi isim ile kayıt edileceği belirtilir.
Save In kutusunda dosyanın saklanacağı dizin seçilir. Dizin değiştirmek için kutunun sağ tarafında bulunan aşağı bakan üçgen resmine basmak ya da yukarıyı gösteren ok işaretine basmak yeterlidir.
Save As Type kutusunda ise Dosyanın Formatı seçilir. Default olarak WORD Belgesi formatındadır. Ama Text dosyası ya da Microsoft Word’un önceki versiyonlarından herhangi biri seçilebilir.
İçerik

Dosya Açmak

FILE menüsünden OPEN komutu ile daha önceden kayıt edilmiş dosyaya erişilebilir. kısayol düğmesi ile de dosya açılır. CTRL + O kısayol tuş bileşeni de aynı işlevdedir. Microsoft Word’un bir diğer özelliği de üzerinde en son çalışılan dört dosyayı File menüsünün en altında göstermesidir.

Açılmak istenen dosyanın sol tarafında bulunan rakamlardan herhangi birini klavyeden yazarak veyahut mouse ile dosyayı seçerek de kısayoldan dosya açma işlemi yapılmış olur.

Dosya Kapamak

Dosya Kapatma komutu da açma, saklama, yeni dosya işlemlerinde olduğu gibi FILE menüsünden yapılır. Düğmesi kullanılarak da dosya kapatılır. CLOSE komutu ile aktif olarak çalışılan dosya kapanmış olur. ALT + F4 tuş bileşeni de aynı işlevdedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ekranın sağ üst köşesinde üst üste bulunan Kapatma sembolünün alttakinin dosya kapatmak için kullanıldığı, üsttekinin ise Word’u kapatmak için kullanıldığıdır.



Birden Fazla Dosya İle Çalışmak

Birçok dosya ile aynı anda çalışılması gerektiği zaman bunların arasında geçişi sağlamak Microsoft Word’de çok kolaydır. WINDOW menüsünden dosyalar arasında geçiş sağlanır.


Açık olan dosyaların listesi pencerenin en altında gösterilmektedir. Sol tarafında paraf işareti olan dosya aktif olanını göstermektedir. Seçilen dosya kullanıma açılır. Arrange All ile açık olan dosyalar bir ekranda gösterilir.

2010/12/05

USB 3.0 Rüzgar Gibi Esiyor


Bütün filmler üç boyutlu olacak!

Sinemaseverlerin ilk kez 1950’li yıllarda tanıştığı üç boyutlu görüntü tekniğinin giderek yayıldığı ve yaklaşık 7 yıl içinde bütün filmlerin 3 boyutlu olacağı belirtildi.   


En büyük Hollywood stüdyolarından biri olan Dreamworks’ün Genel Müdürü Jeffrey Katzenberg, Singapur’da düzenlenen 4 günlük üç boyutlu film festivalini açış konuşmasında, “5 ila 7 yıl içinde bütün filmler üç boyutlu olacak. Herkesin üç boyutlu gözlüğü olacak. Üç boyutlu gözlükler bir moda ürünü haline gelecek, modayı belirleyecek” dedi.
Hollywood’un en büyük çizgi film stüdyosu Disney ise gelecek üç yıl içinde, üç boyutlu 17 film çekmeyi planlıyor.
SİNEMA PERDELERİNE MİLYARLARCA DOLARLIK YATIRIM
Bunun yanı sıra sinema perdelerinin önce sayısal, sonra da üç boyutlu hale getirilmesi planlanıyor. Bu planları hayata geçirmek, milyarlarca dolarlık yatırım gerektiriyor.
Üç boyutlu filmlerin izlenebilmesi için, buna uygun sinema perdesi ya da TV ekranı gerekiyor. Halen ABD’deki 30 bin sinema perdesinden yaklaşık 1400’ü üç boyutlu film göstermeye uygunken, ABD dışında bütün dünyada üç boyutlu film gösterilebilen perde sayısı 700 civarında.
Sinema sahipleri ise özellikle ekonomik krizin ortasında normal perdelerini üç boyutlu filme uygun perdelerle değiştirmek için yatırım yapma konusunda çekimser davranıyor.
Üç boyutlu film festivaline en azından 2017’ye kadar ev sahipliği yapma sözü veren Singapur ise, Asya’da üç boyutlu film teknolojisinde lider olmayı amaçlıyor.
Singapur hükümeti, gelecek 2 yıl içinde üç boyutlu film çekimi, çekim sonrası işlemler, eğitim tesis ve teknolojilerine 10 milyon dolar yatıracak.
HOLOGRAM FİLMLER
Dreamworks’ün Genel Müdürü Jeffrey Katzenberg, üç boyutlu film teknolojisine gelecek 20 yılda yapılacak yatırımların, sonunda hologram filmlerin önünün açılabileceğini belirtti.
Sinema sahneleri ve televizyon ekranlarındaki teknolojik gelişmenin ne kadar başında olunduğunu, ses kaydındaki gelişmelerle karşılaştırarak anlatan Katzenberg, “Ses kaydında vinilden 8 izli kayda, oradan kasete, CD’ye ve sayısal kayda geçtik. Düz ekran filmler, bu aşamalarda vinil ses kaydına denk düşüyor” dedi.

WORD Hakkında herşey (ders 5)

Ders-5 Dosya Menüsü-Belgeyi Kaydetme-AÇma


Dosya Menüsü

Belgeyi Kaydetme :

Üzerinde çalıştığınız etkin belgeyi, yeni de olsa veya önceden var olsa da kaydedebilirsiniz. Tüm açık belgeleri bir anda kaydedebilirsiniz. Ayrıca etkin belgenin bir kopyasını farklı bir adda veya farklı bir konuma kaydedebilirsiniz.

Bir belgeyi başka bir program içinde kullanmak için, başka bir biçimde kaydedebilirsiniz. Örneğin, bir Word belgesini Word'ün eski sürümlerinde, Microsoft Word'te veya WordPerfect'te okuyabilmek için, başka bir dosya biçiminde kaydedebilirsiniz. Ayrıca farklı bir programda farklı bir dosya biçiminde yaratılan bir belgeyi Word içinde açabilir, üzerinde çalışabilir ve sonra özgün biçimiyle kaydedebilirsiniz. Örneğin, bir WordPerfect belgesini açabilir, Word içinde değişiklikler yapabilir ve sonra Word veya WordPerfect biçiminde kaydedebilirsiniz. Dosya biçimini değiştirmeden bir belgeyi farklı bir dosya biçimi uzantısıyla kaydedebilirsiniz. Örneğin, bir Word belgesini .abc uzantısıyla kaydedebilirsiniz.

Word, programın kilitlendiği (yanıt vermeyi durdurduğu) veya elektrik kesintisi durumlarında belgeleri kurtarabilmek için, belgeleri otomatik kaydetmek üzere ayarlanabilir. Otomatik Kaydet özelliği etkinleştirildiğinde, bir belgeye yaptığınız değişiklikler, Otomatik Kaydet'in her kaydetme aralığında bir kurtarma dosyasına kaydedilir. Örneğin, Otomatik Kaydet'i her 5 dakikada bir kaydetmek üzere ayarladıysanız, 10 dakikada bir kaydetmeye göre ayrıntılı bilgi kurtarabilirsiniz. Otomatik Kaydet'in etkinleştirilmesiyle, açık belgeleriniz varken Word kilitlendiğinde (yanıt vermeyi durdurduğunda) ve bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerektiğinde, Word'ü yeniden başlattığınızda kurtarma dosyaları otomatik olarak açılır. Kurtarma dosyalarındaki bilgiler, Otomatik Kaydet'in belgeleri en son kaydettiği andaki bilgileri yansıtır. Otomatik Kaydet, belgelerinizi düzenli kaydetmenizin yerini tutamaz. Belgeyi kaydettiğinizde veya kapattığınızda kurtarma dosyası silinir.

Belgenizi her kaydettiğinizde otomatik olarak bir yedeğinin kaydedilmesini sağlamak için Word'ü ayarlayabilirsiniz. Yedek kopya size bir önceki kopyayı sağlar, böylece kaydedilen geçerli bilgilerle bundan bir önce kaydedilen bilgilere sahip olursunuz.

Bir belgenin birden çok sürümünü aynı dosya içine kaydedebilirsiniz. Bir belgenin birden çok sürümünü kaydettikten sonra, geriye dönüp eski sürümleri gözden geçirebilir, açabilir, yazdırabilir ve silebilirsiniz.

Belge Açma :

Belgeleri Word'ün içindeki Aç iletişim kutusundan çok farklı konumlarda açabilirsiniz. Bir belgeyi bilgisayarınızın sabit diskinde veya bağlantınız olan bir ağ sürücüsü üzerinde açabilirsiniz..

Bilgisayarınızın sabit diskindeki veya yazma erişiminiz olan bir ağ sürücüsündeki belgeler için, özgün olanın yerine belgenin kopyasını yaratmak ve onunla çalışmak istiyorsanız kopya olarak bir belgeyi açabilirsiniz ve belgenin nerede konumlandırıldığına aldırmaksızın, özgün belgeyi değiştirmeyeceğinizden emin olmak istiyorsanız belgeyi salt okunur olarak açabilirsiniz

2010/11/23

Disk Temizleme

Disk temizleme işlemini kullanarak uzun zamandır bilgisayarımızda biriken gereksiz dosyaları ve hatta eger dikkatinizden kacırdıgınız geri dönüşümünde yıgılan dosyalarınızın silinerek bilgisayarınızda yığılan bu dosyaların temizlenmesi saglanır.Buraya

Başlat-Tüm programlar-Donaltılar-Sistem Araçları-Disk temizleme komutlarıyla ulaşırsınız
                                       Daha sonra dilediğiniz bölümü secerek  tamama tıklayınız.

   bu işlem bittikten sonra cıkan seceneklerden isdegimizi secip tamama tıklıyoruz
  Tamama tıkladıktan sonra işlemimiz bitiyor.Daha hızlı ve sorunsuz bir bilgisayar kullanmak dilegiyle :)        

Disk Birleştirme

Disk birleştirme işlemi bilgisayarımızın performansının artmasında ve bir takım gereksiz dosyaların silinip azda olsa yer ayrılmasına yardımcı olur.hdd de ayrı ayrı olan dosayaları bir araya toplar ve bunlara ulaşmak daha hızslı ve kolay olur böylece bilgisayarımızın performansınıda arttrmış oluruz.disk birleştirme işlemini ayda bir yapmak bilgisayarımızın rahatlamasına onun iyice yavaşlamasının önüne geçmiş olursunuz.pc daha verimli calışır.



Başlat-tüm programlar-donaltılar-sistem araçları-disk birleştiricisinden buraya geliyoruz arkadaşlar daha sonra diski çözümle diyerek işleme devam ediyoruz.

2010/11/22

WORD Hakkında herşey (ders4)

Ders-4:Biçimlendirme Araç Çubuğu




Kalın (Koyu): Ctrl-K



İtalik (Eğik Yazı): Ctrl-T



Altı Çizili: Ctrl-A



Sola Hizala: Ctrl-L



Ortala:Ctrl-R



Sağa Hizala: Ctrl-G 



İki Yana Yasla: Ctrl-D



Numaralandırma: 



Madde İmleri: 



Girintiyi Azalt: 



Girinti Artır: Ctrl-M

WORD Hakkında herşey (ders3)

Ders-3 : Standart Araç Çubuğu-3



Yeni Sayfa: Ctrl-N: Yeni –boş- bir belge açar.


Aç: Ctrl-O: (Eskiden yazılmış bir dosyayı daha sonra açmak için)


Kaydetme: Ctrl-S / Shift-F12: (Yazılmış dosyayı, dosya ismi vererek kaydetmek için; 2. Kaydedilmiş dosya üzerinde değişiklik yaptıktan sonra değişiklikleri de kaydetmek için)


Yazdırma:Ctrl-P: (Hazırlanan dosyanın yazıcıdan çıktısını almak için)






Kopyalama:Ctrl-C: (Seçilen alanı –karartılan alanı- belleğe kopyalamak için kullanılır. Kopyalama: Seçilen alan silinmez. Yerinde kalır. İkinci bir kopyasını yapmak için kullanılır.)


Kesme: Ctrl-X / Shift-Delete: (Seçilen alanı –karartılan alanı- belleğe alır. Kopyalama: Seçilen alan silinir.)


Yapıştırma: Ctrl-V / Shift Insert: Kopyalanan veya kesilen alanı, belge içinde gidilen yere yazar.


Biçim Boyayıcısı: Ctrl-Shift-C: Bir paragrafın biçimini diğer paragraflara uygulamak için kullanılır. Paragraf seçilir. Biçim boyayıcısı simgesi üzerine basılır. Sonra uygulama yapılacak paragraf üzerine gidilir. Paragraf seçilerek biçimin uygulanması sağlanır. 1. Biçim boyayıcısına bir kez tıklanırsa işlem bir kez uygulanır. Sonra normal duruma geçilir. 2. Biçim boyayıcısı üzerine çift tıklanırsa işlem birden çok paragrafa uygulanabilir. Biçim boyayıcısından kurtulmak için ESC tuşuna veya herhangi bir tuşa basılır.


Geri Al: Ctrl-Z: En son yapılan işlemi geri almak için kullanılır. Birden fazla basılırsa önceki işlemleri de geri alır.


İleri Al: Geri alınan işlemi, yeniden uygulamak için kullanılır. Geri alma işlemi yapılmadan ileri alma işlemi yapılamaz.


Tablo Ekle: Belgeye tablo eklemek için kullanır. Seçilen alan kadar tablo oluşturur. Yandaki şekilde 2 satır x 3 sütunlu bir tablo oluşturur.


Sütunlar: Sayfayı birden fazla sütuna ayarlamak için kullanılır. Sayfanın tümü sütunlara bölünecekse seçim yapmadan, sayfanın bir kısmı sütunlara bölünecekse seçim yapıldıktan sonra sol taraftaki Sütunlar simgesi seçilir. Sağ tarafta bulunan pencere gözüktükten sonra kaç sütun olacağı belirlenir.



İki Yana Yasla: Ctrl-D

Numaralandırma: 

Madde İmleri: 

Girintiyi Azalt: 

Girinti Artır: Ctrl-M

2010/11/21

WORD Hakkında herşey (Ders 1,2)

Ders-1 : Klavye Üzerindeki
                                           Tuşlar ve Görevleri


KLAVYE ÜZERİNDEKİ TUŞLAR ve GÖREVLERİ
Enter: Paragraf başına geçmek için kullanılır.
Ara Çubuğu:İki sözcük arasına boşluk bırakır.
Caps Lock: Caps Lock (Sağ tarafta ışık yanıyorsa) büyük harf yazar. Tekrar basıldığında (ışık yanmıyorsa) küçük harf yazar.
Delete (Silmek): İmlecin sağındaki harfleri siler.
Backspace: İmlecin solundaki harfleri siler.
Shift: Klavyedeki tuşların üst satırında bulunan işaretleri yazdırmak ve küçük harfte iken büyük harf yazdırmak için kullanılır. Tersi de doğrudur. Büyük harfte iken küçük yazdırmak için kullanılır. Bir parmağınız Shift tuşuna basarken diğer parmağınızla hangi karakter veya işareti yazdırmak istiyorsanız ona basılır.
ESC-Escape (Vazgeçmek): Ekranda çıkan pencereleri kapatmak (yok etmek) için kullanılır.
Home: Satır Başı
End:Satır Sonu

Ders-2 : Klavye Üzerindeki Tuşlar ve Görevleri-2


Araç Çubuğu kaybolduğunda (gözükmüyorsa) geri getirmek için: Görünüm-Araç Çubukları komutları uygulanır. Getirilmek istenen araç çubuğu seçilir.
Cetvelden paragraf başı yapma: Cetvelin üzerinde bulunan en üstteki tırnağın üzerine basılır, Farenin tuşu basılı tutularak sağa doğru çekilir. Tırnak, 1 (cm) üzerine getirilince farenin tuşu serbest bırakılır.
Tek sözcüğü seçme: Sözcüğün üzerine gelinir. Fare ile çift tıklanır.
Birden fazla sözcüğü seçme:Seçilecek sözcüklerin ilk harfinin solunda iken fare ile bir kez tıklanır. Farenin tuşu basılı tutularak sağa doğru seçilecek sözcükler seçilir.
Kısayol tuşu ile bir sözcük seçme: Ctrl-Shift-Sağ Ok tuşunun üçüne birden basılırsa imlecin sağındaki bir sözcük seçilir. Her basışta bir sözcük seçilir. Ctrl-Shift-Sol Ok tuşuna basılırsa imlecin solundaki sözcük seçilir.
Kısayol tuşu ile alan seçme:
Ctrl-Shift-Aşağı Ok tuşunun üçüne birden basılırsa imlecin bulunduğu yerden aşağıya doğru bir satır seçilir. Her basışta bir satır aşağıya doğru seçim sürer.
Ctrl-Shift-Yukarı Ok tuşunun üçüne birden basılırsa imlecin bulunduğu yerden yukarıya doğru bir satır seçilir. Her basışta bir satır yukarıya doğru seçim sürer.
Ctrl-Shift-Home tuşunun üçüne birden basılırsa imlecin bulunduğu yer ile sayfa başı arasındaki satırlar seçilir.
Ctrl-Shift-End tuşunun üçüne birden basılırsa imlecin bulunduğu yer ile sayfa sonu arasındaki satırlar seçilir.
Yazı Tipi Boyutu(Punto): [Ctrl-Shift-B (Yukarı ve aşağı ok kullanılır)]: Harfin büyüklüğünü artırmak ya da azaltmak için kullanılır.
Tıklama:İmlecin (cursor) ucunun olduğu yerde, farenin (mouse) sol tuşuna bir kez basma. (Bir komutu işletmek veya fare kullanarak bir yere gitmek için kullanılır.)
Çift tıklama: İmlecin (cursor) ucunun olduğu yerde, farenin (mouse) sol tuşuna iki kez basma. İki tıklama arası mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır. (Bir sözcüğü seçmek veya bir programı çalıştırmak için kullanılır.)
Üç kez tıklama: İmlecin (cursor) ucunun olduğu yerde, farenin (mouse) sol tuşuna üç kez basma. Üç kez tıklama arası mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır. (Bir paragrafı seçmek için kullanılır.)
Sürükleme: Sürüklenecek nesne (resim, pencere ...) üzerine farenin sol tuşu ile basılır, parmak kaldırılmadan taşınacak yere götürülür. Parmak farenin sol tuşu üzerinden kaldırılır.
F1 Tuşu- Help: Yardım.
Page Up: Bir ekran yukarıya
Page Down: Bir ekran aşağıya

2010/11/18

Google püf noktaları


Web’de aradığınızı daha hızlı, daha kolay ve daha eğlenceli bir yolla bulun.
Görsel içeriğini filtrelemek
Google’da görsel araması yaptığınızda (images.google.com.tr) sonuçların tahmin edilenden çok daha fazla olduğunu fark etmişsinizdir. İstanbul yazıp aradığınızda bu makale yazıldığında 8,860,000 adet arama sonucuyla karşılaşılıyor. Ancak bu sonuçları azaltmanın bir yolu var.
İlgili Aramalar özelliği, size otomatik olarak daha anlamlı, spesifik anahtar kelimelerle (Kız Kulesi, İstanbul harita, eski İstanbul vb.) getirilmiş sonuçları önerecektir. Bununla birlikte, aramalarınızın sonuçlarını dosyanın büyüklüğüne, yukarıdan seçmeli menüden erişebileceğiniz Haber İçeriği, Yüzler, Küçük resim gibi seçeneklerle portre fotoğrafları, haber sitelerinde yer alan fotoğraflar, çizimler vb. farklı özellikli resimleri getirecek şekilde daraltabilirsiniz.
Yerel bilgi arayın
Eğer yaşadığınız veya seyahat etmeyi düşündüğünüz yerde bulunan mağazalar, restoranlar ve diğer iş yerlerini arıyorsanız, Google bu konuda da size yardımcı olacaktır. Bunun için arama sorgunuz içine aramayı gerçekleştirmek istediğiniz şehri yerleştirmeniz yeterli, ancak aradığınız sorguyu Google’ın anlayacağı dilde vermeniz gerekiyor. Örnek olarak “Turkish Food Berlin” (tırnak işareti olmadan) aramasını yaptığınızda, Berlin’de yer alan Türk lokantalarının adreslerine ve haritadaki konumlarına ulaşabilirsiniz. Bu servisin henüz Türkiye’nin illeri için işe yaramadığını hatırlatalım.
Boşlukları doldurun
Eğer bilinen bir cümle, şarkı sözü veya ünlü bir söz arıyorsanız, ancak cümlenin tamamını hatırlamıyorsanız bir yıldız hayatınızı oldukça değiştirebilir. Cümlenin hatırlamadığınız kısımları için koyacağınız bir yıldız (*) Google’ın aradaki boşluğu doldurmasına olanak tanıyacaktır. Mesela “uzun ince bir * gündüz gece” (tırnak işareti olmadan) sorgusu sizi Aşık Veysel’e götürecektir.
Sadece bir site üzerinde arama yapma
Belki de Google’ın en yararlı özelliği bu. PCnet üzerinde yer alan bir makalede, belki de forumlarda bulunan bir soruya cevap için, arama sorgunuza site:pcnet.com.tr yazdığınızda, sadece PCnet’in internet sitesi üzerinde bulunan cevaplara ulaşacaksınız.
Yabancı dilde arama
Google Çeviri (translate.google.com.tr) sorgunuzu bir dilden başkasına çevirmek için sizi bekliyor. Yapmanız gereken, Google Çeviri ana sayfasında “Çevir ve ara” linkine tıklamak ve aradığınız sorguya denk gelecek cevapları farklı dillerde de aramak.
Farklı dosya biçimlerini bulma
Google aramalarının birçoğu HTML biçimli dosyalara yönlenir; ancak bu ayarı PDF, Word, Excel, Flash gibi farklı dosya biçimlerine de yönlendirebilirsiniz. Bunu yapmak için git.pcnet.com.tr/132 adresini takip edin ve burada belirtilen dosya türlerini filetype özelliğiyle birlikte kullanın. Örneklemek gerekirse: kontrat filetype:doc işinizi görecektir.
Hesaplamalar ve çevirmeler
Google’ın gelişmiş hesap makinesi, İnternet üzerindeki en büyük yardımcılarınızdan biri; 7×9′un kaç olduğunu merak ediyorsanız sadece yazın ve arayın. Şüphesiz ki Google size 49 yanıtını verecektir, tabi isterseniz hesap makinesini zorlamak için (7×9) + (sqrt(10)^3) gibi daha zor bir soru sorabilirsiniz. Hesap makinesine ek olarak uzunluk, hacim, para birimi gibi aklınıza gelebilecek birçok dönüştürmeyi de yapabilirsiniz. Bunun için İngilizce kullanmanız yeterli. Mesela “21 inches in cm” size 53.34 cevabını verecek. Bu cevabın altında bulunan “hesap makinesi hakkında” bağlantısını incelemenizde büyük fayda var.
Sözlük anlamlarına bakın
Google cümleyi aradığınızda size hep arama sonuçlarını gösterir, ancak anlamlarıyla ilgilenmez. Ancak www.google.com.tr/dictionary adresindeki Sözlük servisine gittiğiniz zaman, karşınıza çıkan sözlükler içinde bu kelimelerin anlamlarına göz atabilirsiniz. Henüz Türkçe seçeneği yok ancak yabancı dile yeteri kadar hâkimseniz, kullanmaktan çekinmeyin. Bir kelimenin anlamını görmek için başına “define:” yazarak aratmayı da deneyebilirsiniz.

2010/11/17

İyi bayramlarrrrrr :) :)

Bütün filmler üç boyutlu olacak!

Sinemaseverlerin ilk kez 1950’li yıllarda tanıştığı üç boyutlu görüntü tekniğinin giderek yayıldığı ve yaklaşık 7 yıl içinde bütün filmlerin 3 boyutlu olacağı belirtildi.

En büyük Hollywood stüdyolarından biri olan Dreamworks’ün Genel Müdürü Jeffrey Katzenberg, Singapur’da düzenlenen 4 günlük üç boyutlu film festivalini açış konuşmasında, “5 ila 7 yıl içinde bütün filmler üç boyutlu olacak. Herkesin üç boyutlu gözlüğü olacak. Üç boyutlu gözlükler bir moda ürünü haline gelecek, modayı belirleyecek” dedi.
Hollywood’un en büyük çizgi film stüdyosu Disney ise gelecek üç yıl içinde, üç boyutlu 17 film çekmeyi planlıyor.
SİNEMA PERDELERİNE MİLYARLARCA DOLARLIK YATIRIM
Bunun yanı sıra sinema perdelerinin önce sayısal, sonra da üç boyutlu hale getirilmesi planlanıyor. Bu planları hayata geçirmek, milyarlarca dolarlık yatırım gerektiriyor.
Üç boyutlu filmlerin izlenebilmesi için, buna uygun sinema perdesi ya da TV ekranı gerekiyor. Halen ABD’deki 30 bin sinema perdesinden yaklaşık 1400’ü üç boyutlu film göstermeye uygunken, ABD dışında bütün dünyada üç boyutlu film gösterilebilen perde sayısı 700 civarında.
Sinema sahipleri ise özellikle ekonomik krizin ortasında normal perdelerini üç boyutlu filme uygun perdelerle değiştirmek için yatırım yapma konusunda çekimser davranıyor.
Üç boyutlu film festivaline en azından 2017’ye kadar ev sahipliği yapma sözü veren Singapur ise, Asya’da üç boyutlu film teknolojisinde lider olmayı amaçlıyor.
Singapur hükümeti, gelecek 2 yıl içinde üç boyutlu film çekimi, çekim sonrası işlemler, eğitim tesis ve teknolojilerine 10 milyon dolar yatıracak.
HOLOGRAM FİLMLER
Dreamworks’ün Genel Müdürü Jeffrey Katzenberg, üç boyutlu film teknolojisine gelecek 20 yılda yapılacak yatırımların, sonunda hologram filmlerin önünün açılabileceğini belirtti.
Sinema sahneleri ve televizyon ekranlarındaki teknolojik gelişmenin ne kadar başında olunduğunu, ses kaydındaki gelişmelerle karşılaştırarak anlatan Katzenberg, “Ses kaydında vinilden 8 izli kayda, oradan kasete, CD’ye ve sayısal kayda geçtik. Düz ekran filmler, bu aşamalarda vinil ses kaydına denk düşüyor” dedi.

2010/11/14

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

İlerdeki yıllarda belki lazım olur die eklemek istedim :)

(Programlama nedir? Programlama dillerinin sınıflandırılması ve hangi programlama dilini kullanmalıyım? )
Arkadaşlarımız programlama dillerini seçme konusunda hepimiz gibi kulaktan dolma yanlış bilgilerle aslında daha başlamadan programlama hayatını bitiriyor. Onun için Programlamaya yeni başlayacaklar veya öğrenmek istediği dilde dikiş tutturamayanlar lütfen bu yazıyı dikkatle okuyunuz:

Her türlü donanım birimi mevcut olan bir bilgisayar, bu donanımı amaca uygun olarak kullanan bir programı olmadıkça işe yaramayacaktır. Buna karşılık çalıştıracağı donanım olmayan bir bilgisayar programı da işe yaramayacaktır. Bütün bunlara dayanarak şunu söyleyebiliriz; yazılım ve donanım olmadan bilgisayardan söz etmek mümkün değildir. İşte bu yazılımlarda programlama dilleri ile hazırlandıkları için gelin öncelikle bazı teknik terimleri yazılımın tarihini ve dilleri iyice bir tanıyalım:


Yazılım Sınıfları:

İşletim Sistemleri
Derleyiciler, Yorumlayıcılar
Editörler
Bilimsel Mühendislik Yazılımları
Görüntüsel Yazılımlar
Mesleki Ve Ticari Yazlımlar
Sistem Yazılımları
Debug Programları
Yapay Zekâ Yazılımları… Vb


Programlama Tarihçesi

-Abdullah bin Musa el-Harezmî, Algoritmik tanımlama ile problem çözümleme yolunu geliştirerek Bilgisayar Biliminin gelişmesine çok büyük katkı sağlayan Müslüman Bilim adamı. Algoritma dediğimiz ifadede zaten el-Harezmiden gelmektedir.
NOT: “ Algoritmik tanımlama ile problem çözümleme” yaklaşımıdır. Türk ve Müslüman kökenli Harzemli gerek “Cebir Bilim Dalının” kurucusu ve gerekse, Bilgisayar Programlama Kuramının temeli olan “ Çözüm ya da Program algoritması” tanımlama kuramının yaratıcısı olduğu, toplumumuzda yaygınca tanıtılmamıştır. Ne cebir ne de programlama kitaplarında yeterince vurgulanmamıştır. Üstüne basa basa söylüyorum.
-Pascalline, Blaise Pascal –1649’da makinenin patentini aldı. Toplama ve çıkarma yapabilen cihaz. Pascal adında bilgisayar dili var.)
-Leibniz(1646–1716), Pascalline’ı geliştirdi. Çarpma ve bölme de yapabilen ilk mekanik cihaz.
-Ada LOVELACE Charles Babbage’ın yardımcısı –ilk programcı. Ada isimli askeri amaçla kullanılan programlama dili var
-George Bole, 1847 – Boole cebrini yayınladı. Sembolik mantık ve ikili sayı sistemi Von Neumann bilgisayarı Magnetik tamburlar üzerinde 0 ve 1’lerden oluşan makine dilinde yapıldı.
-Grace Hopper 1952 – ilk bilgisayar derleyicisini geliştirdi
-1950 – COBOL ve FORTRAN yüksek düzey programlama dilleri gelişti.
-Bill Gates 21 yaşında iken bir arkadaşıyla birlikte Microsoft firmasını kurdu.Şuan Windows işletim sistemi ve .NET platformu ile paraya para demiyor.


PROGRAMLAMA NEDİR?

Program, bilgisayarın amaca yönelik işleyişini sağlayan bir grup koda verilen isimdir. Bu kodlar bütününe programlama dili denir. Bilgisayarı programlamak için, amaca uygun olarak çeşitli programlama dilleri kullanılır. Programlama dillerini yani kod öbeklerini iki ana grupta toplayabiliriz:

Programlama dillerinin seviyelerine göre sınıflandırılması:

İnsana En Yakın: Çok yüksek seviyeli programlama dilleri ya da görsel diller (Foxpro, Paradox, access, Vısual Basıc,....)

Yüksek seviyeli programlama dilleri (Pascal, Cobol, Fortran, Basıc,...)

Orta seviyeli programlama dilleri (C, ADA)

Alçak seviyeli programlama dilleri (sembolik makine dilleri)

Bilgisayara en Yakın: Makine dilleri (Bilgisayarın doğal çalışma dilleri, l ve 0’ ların dizilimlerinden oluşan)


Ve genel olarak ifade edilirse:
>> Düşük Seviyeli Diller >> Yüksek Seviyeli Diller

— Makine Dili

— Assembly -Görsel Diller -Görsel Olmayan Diller

— Visual Basic > C

— Delphi > Fortran

— Java > Cobol

— Visual C++ > C++

— .NET > Qbasic

> Pascal

Yine Programlama dillerini, temel yaklaşımlarına göre şu sınıflarada ayrılıra biliriz. Buna göre belli başlı programlama dili sınıfları şunlardır:

· Yordamsal (procedural / imperative) diller: C, Pascal, ...

· Nesneye dayalı (object based / oriented) diller: Ada, Smalltalk, ABAP, Avenue...

· Fonksiyonel (functional) diller: Lisp, Haskell, ...

· Mantıksal (logic) diller: Prolog, ...

Görsel programlama dilleri program kodunun kısmen yâda tamamen görsel biçimde çeşitli araçlar tarafından üretildiği dillerdir. Görselliğin ileri uçlarında program kodu bile bulunmayabilir. Windows sistemlerinde Visual Basic, Access gibi görsel diller yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Çok yüksek seviyeli dillere dekleratif diller de denir. Veritabanlarının yönetimlerinde kullandığımız dilleri bu gruba sokabiliriz. Yüksek seviyeli programlama dilleri daha algoritmik dillerdir. Bu dillerde önce işlerin nasıl yapılacağına ilişkin algoritmalar tasarlanır. Daha sonra bu algoritmalar program koduna çevrilir. Basıc, Pascal, Fortran gibi dilleri bu grup içerisinde ele alabiliriz.


Programlama dillerinin uygulama alanlarına göre sınıflandırılması:


Bilimsel ve Mühendislik Diller: Bu diller daha çok bilimsel ve mühendislik problemlerinin çözümünde tercih edilirler. PASCAL ve C dillerini, birde geleceği pek parlak olmayan ve hala ısrarla kullanılan 90 canlı, dünyanın ilk yüksek seviyeli dili FORTRAN’ ı buna örnek verebiliriz.

Veritabanı Programlama Dilleri: Bu diller veritabanlarının genel olarak yönetiminde kullanılan dillerdir: DBASE, PARADOX, FOXPRO, SQL.. Kişisel bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılanlardan bazılarıdır.

Yapay Zekâ Dilleri: bu diller insan davranışını taklit etmeye yönelik yapay zekâ içeren programların yazımında kullanılan mantıksal dillerdir. En ünlüleri: LISP ve PROLOG.

Genel Amaçlı Diller: Çok çeşitli konularda uygulama geliştirmek amacıyla kullanılan dillerdir. C ve PASCAL’ ı örnek verebiliriz.

Sistem Programlama Dilleri: Sistem programlarının yazımında kullanılan dillerdir. C ‘ yi sembolik makine dillerini bu grup içinde ele alabiliriz.

Programlama dili seçiminde öncelik bu dil ile hangi tür program yapacağımızdır. Örnek verecek olursak kendisinden portlarla haberleşme programı istenen bir arkadaşımız bunu COBOL ile veya FORTAN ile yapmaya kalkışırsa ne olacak tabiî ki zaman kaybı. Ve hayal kırıklığıdır. Bu ifadeleri FORTRAN’ı veya COBOL küçük düşürmek istemek için söylerim bu diller kulvarlarında (COBOL: Muhasebe, FORTRAN: Bilimsel Mühendislik Yazılımları) .Yine bir örnekte web için verelim: daha çok web ile çalışacak bir arkadaşımız gidip FORTRAN ile veya daha web ile daha alakasız bir dil ile başlarsa çok büyük zaman kaybı yapmış olur. Peki, bu arkadaşımız ne yapmalı o zaman… İlk önce HTML dilini adam gibi öğrenmeli. Daha sonrada PHP, ASP gibi etkileşimli bir dile geçerek asıl programlamaya başlamalıdır.

Bilindiği gibi programlama dilleri öğrenilmeden önce programlama tekniği ve algoritma tasarımı mantığı öğrenilmedir. Yani bir yere ulaşmak için hangi araç kullanacağımızdan önce mutlaka o yolun nasıl olacağı hakkında bilgi toplamak veya fikir yürütmek gereklidir. İşte Algoritmada programlamanın temelidir. Çözüme ulaşmak için kullanılan yolu yâda yollardan birini ( kendimize en uygununu ) seçmektir…


Peki, hangi programlama dili ile başlamalıyım?

Evet, ortalıkta birçok programlama dili var. Bu soru ( hangi programlama dili ile başlamalıyım ) daha çok sorulacak ve daha çok tartışmalar çıkacak gibi. Bana göre öncelikle hangi dil amacınıza uygunsa, hangi dilden zevk alarak programla yapabiliyorsanız, seviyorsanız ve en önemlisi para kazanıyorsanız en iyi dil bence odur.

Bir kere her şeyden önce kaynağa kolay ulaşmak önemlidir. Açıkçası bugün sanal ortamda yazılımcılar, bir grup oluşturarak tek düşünce gibi bilgi alış verişi yapılabiliyor. Bu konuda ülkemizi temel alacak olursak, ağırlıklı olarak DELPHİ programlama dilinin yaygın olduğunu görebiliriz. Yâda benim gözüme çok çarptı. J

Yakın zamanda çıkmış bulunan “.NET” teknolojisi ile diller birleşmiştir. Bu yazılım sektörü adına yeni bir bakış açısı getirmiştir. “.NET” ile ilgili daha teknik bilgiyi ileride “Cyber-Warrior” sayfalarından ( maXXTor farkıyla ) alabilirsiniz. Artık web uygulamalarında bile “.NET” sayesinde programlamada kullanılan mantık gibi tasarlamalar yapılabiliyor. Yazılım sektörünün ateşlendiği bu yıllarda rekabetin getirmiş olduğu birçok yenilik ile daha kolay programlamalar yapılabilmektedir.


SONUÇ VE DİL SEÇİM



O zaman dil seçimi için kendimize şöyle sorular soralım bunların cevaplarına göre seçimimizi yapalım:

Yapacağım program hangi yazılım türündedir? Yâda hangi amaç(lar) için bu programı yazacaksınız?
Programdan istenilen unsurlar nelerdir? Yani sonuçta oluşacak programınızdan ne tür beklentileriniz var?
Hangi platform için tasarlayacağım bu programı? ( Örneğin: Windows, web, Linux, MS-DOS, Machintosh … vb gibi)
Web veya network bağlantısı olacak mı?
Aynı anda kaç kişi bu programı kullanabilecek?
Kullanılacak değişkenlerde belirli bir ölçüt varmı?
Seçtiğim dil güncellemeye ne kadar açık olacak? Veya programınızı hangi zaman aralıkları ile güncelleyeceksiniz?
Programın sağlam mı olması gerek yoksa sadece hızlı olması sizin için yeterli mi? Veya her ikisi de gerekli bir unsur mu?
Maliyet ve risk yönetimi nasıl olacak?

Sonuç olarak programın hangi dille yazıldığı hiç de önemli değildir ( Nasıl sonuç ama J ama devamını okuyun…). Aslında doğru düşünüp, hızlı çalışan, çok fazla problem çıkartmayan ve şık tasarlamadıktan sonra hangi dille yazılırsa yazılsın. Zamanın giderek önem kazandığı şu günlerde tasarım süresi kısalan ve hızlı güncellenebilir programlar tercih sebebi olsa gerektir. Yukarıdaki sorulara gerçekten net cevaplar bulup tabloya göre dilimizi seçmeliyiz:


Platform Yazılım Türü

DOS
Windows
Linux
Web
Sistem
Mühendislik ve Mat
Oyun
Yapay zekâ
Mesleki ve Ticari
C
.NET
C
HTML
C
Fortran
VB
Prolog
COBOL
C++
C++
C++
ASP
C++
PL-I
Delphi
C++
C++
Assembler
Delphi
Java
PHP
Matlab
Java
C
Pascal
Java
ADA
Java Script
C++
Visual C++
.NET
Basic
Pascal
Basic
VB Script
.NET
Pascal
Delphi
C
Lisp
Perl
VB
Pascal
Basic
Scheme
.NET
VB
VB
Kylix
C#
Python
XML


Bugün hali hazırda kullanılan pek çok programlama dili vardır. İhtiyaca göre programlama yaparken hangi programlama dilinin seçileceği önemlidir. Genel olarak bugüne kadar kullanılan programlama dilleri şunlardır:

· Basic

· Fortran

· Pl/1

· Rpg

· Cobol

· Modular2,3

· Turbo C++

· Pascal

· Cecil

· Ada

· Blue

· Dylan

· Eiffel

· Erlang

· Avenue

· Pynton

· Kylix


· Forth

· Haskell

· Icon

· Logo

· Lua

· Delphi

· VBasic

· PHP

· Perl

· SGML

· XML

· HTML

· ASP

· Java

· ABAP

· Beta

· VB
· Mercury

· Miranda

· ML

· Oberon

· Prolog

· Rexx

· Ruby

· Sather

· SETL

· Lisp

· C

· V C++

· VFocus Pro

· Occam

· Power Builder
· Smalltalk

· Snobol

· ABC

· APL

· Flash

· Python

· Tcl

· Apple Script

· Shell Script

· VB Script

· Metlap

· CSH

· SH

· TSCH

· .NET

Arkadaşlar Yazılım Geliştime uzmanı olabilmek için çok fazla önkoşullar yoktur.
Yazılım sürecine katılmak isteyenlerin orta düzeyde İngilizce bilgisine sahip olmaları

Yeterlidir. Şu an zaten hem internet üzerinde hem de kitapçılarda yeterli miktarda Türkçe kaynak bulabilirsiniz.
Ancak, sadece bir veya iki dil öğrenerek tam bir programcı olamayacağınızı ya da üstat seviyesine ulaşamayacağınızı da bilmeniz gerekiyor. Herhangi bir dilden bağımsız olarak programlama problemleri hakkında düşünmeyi öğrenmelisiniz. Yani algoritmalar dediğimiz çözüm yallarını bulmalısınız. Gerçek bir üstat olabilmek için, yeni bir dili, el kitabında yazanlarla, bildiklerinizi bağdaştırarak beklide bir kaç gün içerisinde öğrenebilir durumda olmalısınız. Bu, çok iyi bir programcı olmak için birbirinden çok farklı bir kaç dil bilmeniz gerektiği anlamına geliyor.

Eğer ciddi programlamaya girecekseniz, Unix’in ana dili olan C’yi öğrenmelisiniz. C++, C ile alakalıdır; birini öğrenirseniz, diğerini öğrenmek zor olmayacaktır. Her iki dil de, ilk dil olarak öğrenmek için uygun değildir ama kendinizi zorlarsanız gerçekten de C dili kaynak kullanımında tutumlu ve verimli bir dildir. Maalesef, C, bu verimliliği, pek çok kaynağın (bellek gibi) yönetimini doğrudan size bırakarak elde eder. Bu düşük seviyeli (donanıma yakın) kodlama karmaşık ve hataya açıktır ve hata ayıklamak için pek çok zamanınıza mal olur. Makinelerin güçlü olduğu günümüzde, makinenin çalışma verimliliği yerine sizin çalışma verimliliğinize öncelik tanıyan bir dil ile program yazmak daha akıllıca olacaktır. Sonuç olarak ben size VB.NET veya VB ile başlamanızı öneririm çünkü görsel bir dil gerçektende işinizi ilk etapta bayağı kolaylaştıracaktır. Ama C’yi tercih etmenizi öneririm.


Bölüm–3 NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA KAVRAMI


Bu arada ilkyazımda programlama dilleri anlatırken Nesneye dayalı programlama (object oriented programming) dili kavramını vermeyi unutmuşum kısaca ona değinelim ve algoritmalara geçelim…


Programlama gerçek hayattaki durumların modellenmesinden başka bir şey değildir. Bilgisayar programları bu modellerin temel alınarak durumların bilgisayar ortamına aktarılmasından ibarettir.

Türkçenin nasıl kuralları varsa programlama dillerinin de kuralları vardır. Bunları gramer ve imla kuralları olarak ikiye ayırabiliriz. İşte bilgisayar programı yazarken yaptığımız bu kuralları kullanarak çeşitli durumları bilgisayar diline çevirmektir. Tabii her dilinde kendine göre zorluğu veya değişik bir özelliği vardır. Mesela Rusça dilinden bir örnek verecek olursak “okno” (ayna) diye yazılan kelime okunurken “akno” diye okunur. Programlama dillerinde ise mesela C de programlar main ana fonksiyonundan sonra “{“ işareti ile başlamalı “}” işareti arasında yazılmalıdır.

Klasik programlamayla nesneye dayalı programlamanın tek farkı da bu noktadadır. Nesneye dayalı programlama tekniği programcıya yüksek kalitede program yazma imkânı sağlar fakat bunu yapabilmek için tasarım ve kodlama aşamalarında bu ölçütleri göz önünde bulundurmalıyız. Nesneye dayalı programlama ile daha kolay (ucuza: zaman, adam, para) oluşturabilir. Hata bulma, güncelleme yeniden kullanım da daha kolay olur. Klasik programlamadan farklarını şöyle izah edelim:

Sınıf hazırlayabilme ve nesne yönelimli programlamanın bütün özellikleri, fonksiyon ve operatörleri aşırı yükleyebilme, şablon fonksiyon ve sınıflar yazabilme, güçlendirilmiş ve daha güvenli bellek kontrolü, değişkenleri programın herhangi bir yerinde tanımlayabilme (C’de sadece fonksiyon başında tanımlanabilir), referans argümanı kullanabilme (fonksiyonlarda) ve referans değişkeni kullanabilme, Standart Template Library ile her türlü veri yapısı ve veri organizasyonunda iyi bir çözüm ve nesne yönelimli olarak yazılmış yüzlerce hazır kütüphane...

NYP’de sınıf kavramı vardır. Ve bu dilin daha esnek olmasını sağlar. Aynı şekilde nesneye dayalı programlama yöntemleriyle kullanılması verimliliği ve kodun müdahale edilebilirliğini daha da artıracaktır.

"Olay yönlendirmeli Nesne yönelimli" programlama şu anda C# ve VB.NET dillerinin program geliştirme yaklaşımıdır.

2010/11/12

Google'dan bir yenilik daha


Dünya'nın en popüler arama motoru Google, yeniliklerine bir yenisini daha ekledi...
Google, aradığınız sitenin önizlemesini veren bir uygulamayı devreye soktu.


Yeni uygulamayla artık aradığınız sitenin ismini Google çubuğuna yazdığınızda, karşınıza gelen seçeneklerin yanında bulunan büyüteç işaretiyle sitenin önizlemesini görebiliyorsunuz.


Bu şekilde, aradığınızı hem zaman kaybetmeden bulacaksınız, hem de aradığınız sitenin doğru olup olmadığını, siteye girmeden görebileceksiniz.

2010/11/11

Windows 7 Kısayol Tuşları

Klavye kısayolları, normalde fare veya başka bir işaretleme aygıtıyla yapılan görevleri gerçekleştirmek için kullanılabilen iki ya da daha fazla tuş birleşimidir. Klavye kısayolları, bilgisayarınızla etkileşim kurulmasını kolaylaştırarak Windows ve diğer programlarla çalışırken daha az zaman ve çaba harcamanızı sağlayabilir.
Çoğu program, menü ve diğer komutlarla çalışmayı kolaylaştırabilen kısayol tuşları da sağlar. Kısayol tuşları için programların menülerini kontrol edin. Bir menüde bir harfin altı çiziliyse, bu genellikle Alt tuşuyla birlikte altı çizili tuşa basılmasının, o menü öğesinin tıklatılmasıyla aynı etkiyi oluşturacağı anlamına gelir.
Paint ve WordPad gibi bazı programlarda Alt tuşuna basıldığında, bu programları kullanmak için basabileceğiniz ek tuşlarla etiketlenmiş komutlar gösterilir.

Erişim Kolaylığı klavye kısayolları

Sekiz saniye süreyle sağ Üst Karakter tuşunu basılı tutma : Filtre Tuşları’nı açma ve kapatma
Sol Alt+Sol Üst Karakter+PrtScn (veya PrtScn) : Yüksek Karşıtlık’ı açma veya kapatma
Sol Alt+Sol Üst Karakter+Num Lock : Fare Tuşları’nı açma veya kapatma
Beş saniye süreyle Num Lock tuşunu basılı tutma : Geçiş Tuşları’nı açma veya kapatma
Windows logosu tuşu  +U : Erişim Kolaylığı Merkezi’ni açma

Genel klavye kısayolları :

F1 : Yardım’ı görüntüleme
Ctrl+C : Seçili öğeyi kopyalama
Ctrl+X : Seçili öğeyi kesme
Ctrl+V : Seçili öğeyi yapıştırma
Ctrl+Z : Eylemi geri alma
Ctrl+Y : Eylemi yineleme
Delete : Seçili öğeyi silip Geri Dönüşüm Kutusu’na taşıma
Üst Karakter+Delete : Seçili öğeyi Geri Dönüşüm Kutusu’na taşımadan silme
F2 : Seçili öğeyi yeniden adlandırma
Ctrl+Sağ Ok : İmleci bir sonraki sözcüğün başlangıcına taşıma
Ctrl+Sol Ok : İmleci bir önceki sözcüğün başlangıcına taşıma
Ctrl+Aşağı Ok : İmleci bir sonraki paragrafın başlangıcına taşıma
Ctrl+Yukarı Ok : İmleci bir önceki paragrafın başlangıcına taşıma
Ctrl+Üst Karakter ve bir ok tuşu : Metin bloğu seçme
Üst Karakter ve bir ok tuşu : Pencerede veya masaüstünde birden fazla öğe seçme veya bir belge içinde metin seçme
Ctrl ve bir ok tuşu+Boşluk : Pencerede veya masaüstünde ayrı ayrı birden çok öğe seçme
Ctrl+A : Belge veya penceredeki tüm öğeleri seçme
F3 : Dosya veya klasör arama
Alt+Enter : Seçili öğeye ilişkin özellikleri görüntüleme
Alt+F4 : Etkin öğeyi kapatma veya etkin programdan çıkma
Alt+Boşluk : Etkin pencerenin kısayol menüsünü açma
Ctrl+F4 : Etkin belgeyi kapatma (çok sayıda belgeyi aynı anda açmanıza izin veren programlarda)
Alt+Sekme : Açık öğeler arasında geçiş yapma
Ctrl+Alt+Sekme : Açık öğeler arasında geçiş yapmak için ok tuşlarını kullanma
Ctrl+Fare kaydırma tekerleği : Masaüstündeki simgelerin boyutunu değiştirme
Windows logosu tuşu  + Sekme : Aero 3B Hızlı Uygulama Geçişi ile görev çubuğundaki programlar arasında geçiş yapma
Ctrl+Windows logosu tuşu  +Sekme : Aero 3B Hızlı Uygulama Geçişi ile görev çubuğundaki programlar arasında geçiş yapmak için ok tuşlarını kullanma
Alt+Esc : Öğeler arasında, açılış sırasına göre geçiş yapma
F6 : Bir penceredeki veya masaüstündeki ekran öğeleri arasında geçiş yapma
F4 : Windows Gezgini’nde adres çubuğu listesini görüntüleme
Üst Karakter+F10 : Seçili öğenin kısayol menüsünü görüntüleme
Ctrl+Esc : Başlat menüsünü açma
Alt+altı çizili harf : İlgili menüyü görüntüleme
Alt+altı çizili harf : Menü komutunu (veya diğer altı çizili komutu) yerine getirme
F10 : Etkin programın menü çubuğunu etkinleştirme
Sağ Ok : Sağ taraftaki bir sonraki menüyü veya bir alt menüyü açma
Sol Ok : Sol taraftaki bir sonraki menüyü açma veya bir alt menüyü kapatma
F5 : Etkin pencereyi yenileme
Alt+Yukarı Ok : Windows Gezgini’nde bir üst düzey klasörü görüntüleme
Esc : Geçerli görevi iptal etme
Ctrl+Üst Karakter+Esc : Görev Yöneticisi’ni açma
CD taktığınızda Üst Karakter : CD’nin otomatik olarak çalışmasını önleme
İletişim kutusu klavye kısayolları
Ctrl+Sekme : İleriye doğru sekmeden sekmeye geçme
Ctrl+Üst Karakter+Sekme : Geriye doğru sekmeden sekmeye geçme
Sekme : Seçeneklerde ileri doğru gitme
Üst Karakter+Sekme : Seçeneklerde geriye doğru gitme
Alt+altı çizili harf : Söz konusu harfe ilişkin komutu yerine getirme (veya seçeneği belirleme)
Enter : Çoğu seçili komut için fareyi tıklatmak yerine geçer
Boşluk : Etkin seçenek bir onay kutusu ise, onay kutusunu işaretleme veya işaretini kaldırma
Ok tuşları : Etkin seçenek bir seçenek düğmeleri grubuysa bir düğme seçme
F1 : Yardım’ı görüntüleme
F4 : Etkin liste içindeki öğeleri görüntüleme
Geri tuşu : Farklı Kaydet veya Aç iletişim kutusunda bir klasör seçili ise, bir üst düzeydeki klasörü açma

Windows logo tuşu klavye kısayolları

Windows logo tuşu  : Başlat menüsünü açın veya kapatın.
Windows logosu tuşu  +Pause : Sistem Özellikleri iletişim kutusunu gösterin.
Windows logosu tuşu  +D : Masaüstünü gösterin.
Windows logosu tuşu  +M : Tüm pencereleri simge durumuna küçültün.
Windows logosu tuşu  +ÜstKrkt+M : Simge durumuna küçültülmüş pencereleri masaüstüne geri yükleyin.
Windows logosu tuşu  +E : Bilgisayarı açın.
Windows logosu tuşu  +F : Bir dosya veya klasör arayın.
Ctrl+Windows logosu tuşu  +F : Bilgisayarları arayın (ağda iseniz).
Windows logosu tuşu  +L : Bilgisayarınızı kilitleyin veya kullanıcılar arası geçiş yapın
Windows logosu tuşu  +R : Çalıştır iletişim kutusunu açın.
Windows logosu tuşu  +T : Görev çubuğundaki programlar arasında geçiş yapın.
Windows logosu tuşu +sayı  : Sayıyla belirtilen konumda görev çubuğuna sabitlenmiş programı başlatın. Program zaten çalışıyorsa, o programa geçiş yapın.
ÜstKrkt+Windows logosu tuşu +sayı  : Sayıyla gösterilen konumda görev çubuğuna sabitlenmiş programın yeni örneğini başlatın.
Ctrl+Windows logosu tuşu +sayı  : Sayıyla belirtilen konumda görev çubuğuna sabitlenmiş programın en son etkin penceresine geçiş yapın.
Alt+Windows logosu tuşu +sayı : Sayıyla belirtilen konumda görev çubuğuna sabitlenmiş programın Atlama Listesi’ni açın.
Windows logosu tuşu  +Sekme : Aero 3B Hızlı Uygulama Geçişi ile görev çubuğundaki programlar arasında geçiş yapın.
Ctrl+Windows logosu tuşu  +Sekme : Aero 3B Hızlı Uygulama Geçişi ile görev çubuğundaki programlar arasında geçiş yapmak için ok tuşlarını kullanın.
Ctrl+Windows logosu tuşu  +B : Bildirim alanında ileti gösteren programa geçiş yapın.
Windows logosu tuşu  +Ara çubuğu : Masaüstünü önizleyin.
Windows logosu tuşu  +Yukarı Ok : Pencereyi ekranı kaplatın.
Windows logosu tuşu  +Sol Ok : Pencereyi ekranın sol tarafında ekranı kaplatın.
Windows logosu tuşu  +Sağ Ok : Pencereyi ekranın sağ tarafında ekranı kaplatın.
Windows logosu tuşu  +Aşağı Ok : Pencereyi simge durumuna küçültün.
Windows logosu tuşu  +Home : Etkin pencere dışındaki tüm pencereleri simge durumuna küçültün.
Windows logosu tuşu  +ÜstKrkt+Yukarı Ok : Pencereyi ekranın üst ve altına daraltın.
Windows logosu tuşu  +ÜstKrkt+Sol Ok veya Sağ Ok : Pencereyi bir monitörden diğerine taşıyın.
Windows logosu tuşu  +P : Sunum ekranı modunu seçin.
Windows logosu tuşu  +G : Araçlar arasında geçiş yapın.
Windows logosu tuşu  +U :  Erişim Kolaylığı Merkezi’ni açın.
Windows logosu tuşu  +X : Windows Mobility Center’ı açın.

Windows Gezgini klavye kısayolları

Ctrl+N : Yeni bir pencere açma
Ctrl+ÜstKrkt+N : Yeni bir klasör oluşturma
End : Etkin pencerenin en altını görüntüleme
Home : Etkin pencerenin en üstünü görüntüleme
F11 : Etkin pencereyle ekranı kaplama veya etkin pencereyi simge durumuna küçültme
Sayısal tuş takımında Num Lock+Yıldız (*) : Seçilen klasörün tüm alt klasörlerini görüntüleme
Sayısal tuş takımında Num Lock+Artı İşareti (+) : Seçilen klasörün içeriğini görüntüleme
Sayısal tuş takımında Num Lock+Eksi İşareti (-) : Seçili klasörü daraltma
Sol Ok : O anki seçimi daraltma (genişletilmişse) veya üst klasörü seçme
Alt+Enter : Seçilen öğenin Özellikler iletişim kutusunu açma
Alt+P : Önizleme bölmesini gösterme
Alt+Sol Ok : Önceki klasörü görüntüleme
Sağ Ok : O anki seçimi gösterme (daraltıldıysa) veya ilk alt klasörü seçme
Alt+Sağ Ok : Sonraki klasörü görüntüleme
Alt+Yukarı Ok : Üst klasörü görüntüleme
Ctrl+Fare kaydırma tekerleği : Dosya ve klasör simgelerinin boyutunu ve görünümünü değiştirme
Alt+D : Adres çubuğunu seçme
Ctrl+E : Arama kutusunu seçme

Büyüteç klavye kısayolları

Windows logosu tuşu + Artı İşareti veya Eksi İşareti : Yakınlaştırma veya uzaklaştırma
Ctrl+Alt+Boşluk : Fare işaretçisini gösterme
Ctrl+Alt+F : Tam ekran moduna geçme
Ctrl+Alt+L : Mercek moduna geçme
Ctrl+Alt+D : Yerleşik moda geçme
Ctrl+Alt+I : Renkleri ters çevirme
Ctrl+Alt+ok tuşları : Ok tuşları yönünde yatay/dikey kaydırma
Ctrl+Alt+R : Merceği yeniden boyutlandırma
Windows logosu tuşu + Esc : Büyüteçten çıkma

Uzak Masaüstü Bağlantısı klavye kısayolları

Alt+Page Up : Programlar arasında soldan sağa geçin.
Alt+Page Down : Programlar arasında sağdan sola geçin.
Alt+Insert : Programlar arasında başlatıldıkları sırayla geçiş yapın.
Alt+Home : Başlat menüsünü gösterin.
Ctrl+Alt+Break : Pencere ve tam ekran arasında geçiş yapın.
Ctrl+Alt+End : Windows Güvenliği iletişim kutusunu gösterin.
Alt+Delete : Sistem menüsünü gösterin.
Ctrl+Alt+sayısal tuş takımındaki Eksi İşareti (-) : İstemci içinde etkin pencerenin bir kopyasını Terminal sunucusu panosuna yerleştirin (yerel bilgisayarda Alt+PrtScn tuşuna basmayla yanı işlevi görür).
Sayısal tuş takımında Ctrl+Alt+Artı İşareti (+) : Tüm istemci penceresi alanının bir kopyasını Terminal sunucusu panosuna yerleştirin (yerel bilgisayarda Alt+PrtScn tuşuna basmayla yanı işlevi görür).
Ctrl+Alt+Sağ Ok : Uzak Masaüstü denetimlerinden ana bilgisayar programındaki bir denetime (örneğin, bir düğme veya metin kutusu) “sekme”. Uzak Masaüstü denetimleri başka bir (ana bilgisayar) programa katıştırıldığında kullanışlıdır.
Ctrl+Alt+Sol Ok : Uzak Masaüstü denetimlerinden ana bilgisayar programındaki bir denetime (örneğin, bir düğme veya metin kutusu) “sekme”. Uzak Masaüstü denetimleri başka bir (ana bilgisayar) programa katıştırıldığında kullanışlıdır.

Paint klavye kısayolları

Ctrl+N : Yeni bir resim oluşturma
Ctrl+O : Varolan bir resmi açma
Ctrl+S : Resimdeki değişiklikleri kaydetme
F12 : Resmi yeni bir dosya olarak kaydetme
Ctrl+P : Resim yazdırma
Alt+F4 : Resmi ve Paint penceresini kapatma
Ctrl+Z : Değişikliği geri alma
Ctrl+Y : Değişikliği yineleme
Ctrl+A : Resmin tamamını seçme
Ctrl+X : Seçimi kesme
Ctrl+C : Seçimi Panoya kopyalama
Ctrl+V : Panodaki seçimi yapıştırma
Sağ Ok : Seçimi veya etkin şekli bir piksel sağa taşıma
Sol Ok : Seçimi veya etkin şekli bir piksel sola taşıma
Aşağı Ok : Seçimi veya etkin şekli bir piksel aşağı taşıma
Yukarı Ok : Seçimi veya etkin şekli bir piksel yukarı taşıma
Esc : Seçimi iptal etme
Delete : Seçimi silme
Ctrl+B : Seçili metni kalınlaştırma
Ctrl++ : Fırçanın, çizginin veya şekil anahattının genişliğini bir piksel artırma
Ctrl+- : Fırçanın, çizginin veya şekil anahattının genişliğini bir piksel azaltma
Ctrl+I : Seçili metni italik duruma getirme
Ctrl+U : Seçili metni altı çizili duruma getirme
Ctrl+E : Özellikler iletişim kutusunu açma
Ctrl+W : Yeniden Boyutlandır ve Eğ iletişim kutusunu açma
Ctrl+Page Up : Yakınlaştırma
Ctrl+Page Down : Uzaklaştırma
F11 : Resmi tam ekran modunda görüntüleme
Ctrl+R : Cetveli gösterme veya gizleme
Ctrl+G : Kılavuz çizgilerini gösterme veya gizleme
F10 veya Alt : Tuş ipuçlarını görüntüleme
Üst Karakter+F10 : Geçerli kısayol menüsünü gösterme
F1 : Paint Yardımı’nı açma

WordPad klavye kısayolları

Ctrl+N : Yeni bir belge oluşturma
Ctrl+O : Varolan bir belgeyi açma
Ctrl+S : Belgedeki değişiklikleri kaydetme
F12 : Belgeyi yeni bir dosya olarak kaydetme
Ctrl+P : Belgeyi yazdırma
Alt+F4 : WordPad’i kapatma
Ctrl+Z : Değişikliği geri alma
Ctrl+Y : Değişikliği yineleme
Ctrl+A : Belgenin tümünü seçme
Ctrl+X : Seçimi kesme
Ctrl+C : Seçimi Panoya kopyalama
Ctrl+V : Panodaki seçimi yapıştırma
Ctrl+B : Seçili metni kalınlaştırma
Ctrl+I : Seçili metni italik duruma getirme
Ctrl+U : Seçili metni altı çizili duruma getirme
Ctrl+= : Seçili metni alt simge yapma
Ctrl+ÜstKrkt+= : Seçili metni üst simge yapma
Ctrl+L : Metni sola hizalama
Ctrl+E : Metni ortaya hizalama
Ctrl+R : Metni sağa hizalama
Ctrl+J : Metni iki yana yaslama
Ctrl+1 : Tek satır aralık ayarlama
Ctrl+2 : Çift satır aralık ayarlama
Ctrl+5 : Satır aralığını 1,5 olarak ayarlama
Ctrl+ÜstKrkt+> : Yazıtipi boyutunu artırma
Ctrl+ÜstKrkt+< : Yazıtipi boyutunu azaltma
Ctrl+ÜstKrkt+A : Tüm karakterleri büyük harf olarak değiştirme
Ctrl+ÜstKrkt+L : Madde işareti stilini değiştirme
Ctrl+D : Microsoft Paint çizimi ekleme
Ctrl+F : Belgede metin bulma
F3 : Bul iletişim kutusunda sonraki metin örneğini bulma
Ctrl+H : Belgede metin değiştirme
Ctrl+Sol Ok : İmleci bir sözcük sola taşıma
Ctrl+Sağ Ok : İmleci bir sözcük sağa taşıma
Ctrl+Yukarı Ok : İmleci bir satır yukarı taşıma
Ctrl+Aşağı Ok : İmleci bir satır aşağı taşıma
Ctrl+Home : Belgenin başına taşıma
Ctrl+End : Belgenin sonuna taşıma
Ctrl+Page Up : Bir sayfa yukarı taşıma
Ctrl+Page Down : Bir sayfa aşağı taşıma
Ctrl+Delete : Sonraki sözcüğü silme
F10 : Tuş ipuçlarını görüntüleme
Üst Karakter+F10 : Geçerli kısayol menüsünü gösterme
F1 : WordPad Yardımını açma

Windows Günlük klavye kısayolları

Ctrl+N : Yeni bir not başlatma
Ctrl+O : Son kullanılan notu açma
Ctrl+S : Nottaki değişiklikleri kaydetme
Ctrl+Üst Karakter+V : Notu belirli bir klasöre taşıma
Ctrl+P : Notu yazdırma
Alt+F4 : Notu ve Günlük penceresini kapatma
Ctrl+Z : Değişikliği geri alma
Ctrl+Y : Değişikliği yineleme
Ctrl+A : Sayfadaki tüm öğeleri seçme
Ctrl+X : Seçimi kesme
Ctrl+C : Seçimi Panoya kopyalama
Ctrl+V : Panodaki seçimi yapıştırma
Esc : Seçimi iptal etme
Delete : Seçimi silme
Ctrl+F : Temel aramayı başlatma
Ctrl+G : Bir sayfaya gitme
F5 : Arama sonuçlarını yenileme
F5 : Not listesini yenileme
F6 : Not listesi ile not arasında geçiş yapma
Ctrl+Üst Karakter+C : Not listesinde sütun başlıkları için bir kısayol menüsü görüntüleme
F11 : Notu tam ekran modunda görüntüleme
F1 : Günlük Yardımını açma