Sık kullanmakta olduğunuz dökümanların listesine File menüsünün en altından kolayca ulaşabilirsiniz. Eminiz ki araç çubuğunuzda duran bir favorites listesi dah çok işinize yarayacaktır. Eklemek istediğiniz dosyayı açın. Araç çubuğuna sağ tıklayın ve Toolbars'ı seçin. Üzerinde New yazan düğmeye basarak çubuğunuza bir isim verin ve OK'w basın. Artık boş bir araç çubuğunuz var. Bunu diğer araç çubuklarının olduğu yere taşıyın. Şimdide yarattığınız çubuğa sağ tıklayın ve Customize'ı seçin. Açılan penceredeki Toolbars bölümünde Categories adlı listede bulunan All Commands'ı seçin. Yanında bir başka liste açılacak. Bu listeden File-OpenFile:'ı seçin ve aşağıda bulunan dosya seçme penceresinden istediğiniz bir dökümanı seçin. Bu durumda iken File-OpenFile: yazısının üzerine tıklayın ve sürükleyerek yeni yarattığınız araç çubuğunun üstüne taşıyın. Hoşunuza giden bir ikonu seçtikten sonra dosyaya tek tıklama ile ulaşmanız mümkün olucaktır.
Hesaplama Düğmesi
Word'de yapabileceğiniz bir başka faydalı özelleştirme işlemi de araç çubuğuna bir hesapla düğmesi eklamektir. Word için hesaplamaların yapılarak sonuçlarının gösterilmesini sağlayabilirsiniz. Tools menüsünden Customize'ı seçin ve tüm komutları seçerek ToolsCalculate'i seçin ve araç çubuğunuzun üzerine taşıyın. dökümanınızda kullandığınız herhangi bir formülün sonucuna ulaşmak için ise, formülün tamamı seçili iken bu tuşa basın. Sonucu dökümana CTRL+V kombinasyonu ile yapıştırabilirsiniz.
Sayfa Ayarları
Bir belgenin sayfa yapısını değiştirmek için FILE menüsünden PAGE SETUP komutu ile aşağıdaki pencereye ulaşılır.
Margins sekmesinde Top ile sayfanın üstten ne kadar boşluk bırakılarak oluşturulacağı, Bottom ile sayfanın alt kısmında bırakılacak boşluk , Left ile soldan , Right ile sağdan bırakılacak boşluklar belirtilir. Apply to ile ayarlamaların nereye uygulanacağı belirtilir. Whole Document ile yapılan değişikliklerin bütün dosyada etkin olacağı, This Point forward ile kursorun bulunduğu sayfadan sonraki sayfalar için ayarlamaların geçerli olacağı belirtilir.
Page Setup komutunun içindeki PAPER SIZE sekmesi ile yazının basılacağı kağıt ile ilgili ayarlamalar bulunmaktadır. Kağıdın boyutunun A4, A3, mektup vs. olacağı Paper Size’da belirtilmiştir. Orientation bölümünde Portrait ile kağıt Dikey, Landscape ile kağıt yatay olarak kullanılır.
Eğer sürekli olarak kendinize özgü bir sayfa boyu kullanacaksanız bunuü Default düğmesi ile kalıcılaştırabilirsiniz. Böylece her yeni dökümanın sayfa yapısını değiştirmek gerekmez. Tanımlanan bu sayfa yapısı bütün dökümanları etkiler. Gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra bu düğme tıklandığı taktirde yapılan ayarlar kalıcılaştırılır.
Eğer sayfaların bir kısmı dikey bir kısmı yatay olarak kullanılacak ise öncelikle bölüm sonlarını tanımlamak gerekir. Örneğin 20 sayfalık bir dosyanın 15. Ve 16. Sayfaalrı yatay olacak ise önce 14.sayfanın sonuna INSERT menüsünden BREAK komutu ile zçılzn pencereden Next Page seçeneği ile bir bölüm sonu tanımlamak gerekir.
Aynı şekilde 16.sayfanın sonuna da bir bölüm sonu tanımalnır ise dökümanda üç ayrı bölüm oluşur. 15. ve 16. Sayfaların bulunduğu ikinci bölüme gelip Resim 3.2’ te gösterilen Apply to bölümünde This Forward seçilir ise sayfa yapısı değişikliği sadece bu bölümde etkili olur.
Baskı Önizleme
Dosyayı yazıcıdan çıkarmadan önce sayfa üzerinde nasıl durduğunu görebilmek için kısayol düğmesi yada FILE menüsünden PRINT PREVIEW komutu kullanılır.
Baskı özinleme modunda iken düğmesi basılı durumda ise mouse ile görüntü büyültülüp küçültilebilir.
Yazıcıdan Döküm Alma
FILE menüsündeki PRINT menüsü ile (Resim 3.5) , CTRL + P kısayol tuş bileşeni yardımı ile veya araç çubuklarındaki düğmesi yardımı ile yazdırma penceresine ulaşılır. Name kısmında hangi yazıcıya yazdırılacağı görülmektedir. Farklı bir yazıcıdan çıktısı alınmak isteniyor ise listeden seçilir.
Page Range kısmında ALL seçeneği ile dosyanın tümü basılır. Current Page ile yalnızca üstünde çalışılmakta olan (aktif) sayfa basılır. Pages bölümünde ise istenen sayfalar basılmaktadır. Belirli aralıklardaki sayfaları yazdırmak için araya ‘-‘ işareti , sayfaları tek olarak bastırmak için ‘,’ işareti kullanılır.
Seçili kısmın tamamını yazdırmak için Print kutucusundaki All pages in range komutu seçilir. Eğer kağıdın hem önüne hem de arkasına yazdırılmak isteniyor ise Odd Pages ile önce tek numaralı sayfalar yazılır. Daha sonra kağıtların arka sayfaları yazıcıya yerleştirilerek Even Pages komutu seçilir.
Sayfaya Alt ve Üst Başlıklar Ekleme
Çalışılmakta olan dökümanın her sayfasının en altına sayfa numarası koyulmak istenir ise bunu el ile yazmanın doğuracağı sakıncalardan birincisi, dökümanın herhangi bir sayfa ayarı değiştirildiği zaman diğer yazılı alanlarda olduğu gibi sayfa numarası bilgilerinin de kayması ve dolayısıyla formatın bozulmasıdır. VIEW menüsündeki HEADER AND FOOTER komutu sayesinde alt ve üst başlıklar formatlı olarak hazırlanır.
Insert Auto Text kısmında Dökümanı oluşturan kişinin ismi, en son ne zaman kayıt edildiği ya da kaçıncı sayfanın basıldığına dair hazır bilgiler bulunmaktadır.
Düğmesi ile sayfa numarası eklenir.
Düğmesi ile her sayfa kullanılmaya başlandı ise o sayfanın numarasını basar.
Düğmesi ile sayfa numaralarını formatı değiştirilebilir.
Düğmesi saati ekler.
Sayfa Ayarlamaları komutunu aktif hale getirir.
Alt ve üst başlıklar arasında geçişi sağlar
0 yorum:
Yorum Gönder